Ürgüp Belediyesi’nin hayata geçirdiği yeni su tarifesi ilçede adeta infial yarattı. Elektrik maliyetlerindeki artış gerekçe gösterilerek yapılan zam, özellikle yüksek tüketim kademelerinde fahiş oranlara ulaşırken, vatandaşın ve esnafın tepkisi çığ gibi büyüyor.
Belediye meclisinde görüşülen tarifeye, muhalif parti meclis üyelerinin tamamı ret oyu verdi. Ancak bu itirazlara rağmen zamlı tarife yürürlüğe sokuldu. Meskenlerde 10 tona kadar olan kullanım belirli bir seviyede tutulurken, 10 ton üzerindeki tüketimde birim fiyatın 43,32 TL’den 51,59 TL’ye çıkarılması dikkat çekti. Daha yüksek tüketimde ise fiyatın 71,04 TL’ye kadar yükselmesi, “su artık lüks mü oluyor?” sorusunu gündeme taşıdı.
Ticari aboneliklerde tablo daha da ağır. İşletmeler için 25 tona kadar olan suyun fiyatı 58,23 TL’den 72,78 TL’ye çıkarılırken, bu sınırın üzerindeki tüketimde ton başına 96,26 TL gibi yüksek bir bedel uygulanacak. Otellerde de benzer bir artış söz konusu; 25 ton üzeri kullanımda fiyatlar 90 TL’yi aşıyor.
Vatandaşlar, özellikle kalabalık ailelerin bu tarifeden ağır darbe alacağını belirterek duruma sert tepki gösteriyor. “Tasarruf yapın deniyor ama temel ihtiyaçlar ortada. Bu fiyatlarla su kullanmak artık lüks haline geliyor” sözleri, ilçedeki genel tepkiyi özetliyor.
Zamların zamanlaması da ayrı bir tartışma konusu. Artan hayat pahalılığı altında ezilen ilçe halkı, su tarifesine yapılan bu artışın bardağı taşıran son damla olduğunu dile getiriyor. Esnaf ise çok daha zor durumda. Turizm gelirlerinin düştüğü, rezervasyon iptallerinin arttığı bir dönemde gelen bu zamlar, işletmelerin belini büküyor.
Yüksek kira, vergi, elektrik ve personel giderleriyle zaten ayakta kalmaya çalışan esnaf, şimdi bir de su faturalarıyla karşı karşıya. Birçok işletme “siftahsız açıp siftahsız kapatıyoruz” diyerek yaşanan ekonomik daralmayı gözler önüne seriyor.
Öte yandan ilçe merkezindeki ulaşım ve park düzenlemelerine yönelik eleştiriler de büyüyor. Araç giriş kısıtlamaları ve çözülmeyen park sorunu nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin çevre ilçelere yöneldiği iddia ediliyor. Bu durumun çarşı esnafını daha da zor durumda bıraktığı belirtiliyor.
Tüm bu gelişmeler, Ürgüp’te su tarifesi üzerinden başlayan tartışmanın, aslında daha derin bir ekonomik ve yönetim krizine işaret ettiğini ortaya koyuyor. İlçe halkı ise tek bir sorunun yanıtını arıyor: Bu yük daha ne kadar taşınacak?
📩 İletişim: [[email protected]]










