Türkiye turizm sektörünün köklü markalarından Ata Turizm’in halka arzı SPK tarafından onaylandı

Temelleri 1971 yılında atılan Dorak Turizm Gayrimenkul ve Yatırım Holding A.Ş.’nin 21 iştirakinden biri olan ve Türkiye’nin önde gelen turizm ve hizmet şirketleri arasında yer alan Ata Turizm İşletmecilik Taşımacılık Madencilik Kuyumculuk San. ve Dış Tic. A.Ş., halka arz sürecinde önemli bir aşamayı geride bıraktı. Şirketin halka arz başvurusu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı.

Ata Turizm’in halka arzında talep toplama tarihleri 11–12–13 Şubat olarak belirlendi. Halka arz, pay başına 11,20 TL sabit fiyat üzerinden gerçekleştirilecek. Şirket payları, halka arzın ardından Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da “ATATR” kodu ile işlem görmeye başlayacak.

Turizm Sektöründe Öne Çıkan Bir Halka Arz

Faaliyet alanları, entegre iş modeli ve uluslararası turizm ağı ile sektörde gerçek anlamda turizm faaliyetleri yürüten nadir şirketlerden biri olan Ata Turizm’in halka arzının, Türkiye turizm sektöründeki en önemli halka arzlardan biri olması hedefleniyor.

Halka arz, Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde, toplam 39 aracı kurumdan oluşan konsorsiyum aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Halka Arzın Büyüklüğü ve Yapısı

Halka arz kapsamında;

Şirket sermayesi 562.845.890 TL’den 802.845.890 TL’ye çıkarılacak,

240 milyon TL nominal değerli pay sermaye artırımı yoluyla,

Mevcut ortak Tan Turizm Havayolu Taşımacılık Bilgisayar Elektronik Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş.’ye ait 40 milyon TL nominal değerli pay ise ortak satışı yoluyla halka arz edilecek.

Ortahisar, Türkiye’de Cittaslow Statüsü Alan İlk Belde Oldu
Ortahisar, Türkiye’de Cittaslow Statüsü Alan İlk Belde Oldu
İçeriği Görüntüle

Toplamda 280 milyon TL nominal değerli pay satışa sunulacak olup, halka arzın toplam büyüklüğünün yaklaşık 3,14 milyar TL olması öngörülüyor. Halka arz sonrası şirketin halka açıklık oranı %34,9 olacak.

Kaynak Kullanımı

Halka arzdan elde edilecek gelir;

Şirketin sahip olduğu yüksek değerli taşınmaz opsiyon haklarının kullanılması,

Şirket aktifine yeni taşınmazların kazandırılması,

Devam eden faaliyetler için işletme sermayesinin güçlendirilmesi amacıyla değerlendirilecek.

Güçlü Operasyonel Yapı ve Uluslararası Turizm Ağı

Ata Turizm, İstanbul Kadıköy’de küçük bir A grubu seyahat acentesi olarak başladığı faaliyetlerini bugün;

Otel işletmeciliği

Restoran ve kafe işletmeciliği

Sıcak hava balonculuğu

Turistik perakende mağazacılığı

Madencilik alanlarına yayılmış entegre bir yapı ile sürdürmektedir.

Şirket, doğrudan ve iştirakleri aracılığıyla toplam 456 oda kapasiteli 5 otel işletmektedir:

Crowne Plaza İstanbul Old City

DoubleTree by Hilton Avanos

Sacred Mansion

Sacred House

Cihangir Suites

2025 yılı verilerine göre Ata Turizm bünyesindeki oteller, Türkiye genelindeki ortalama doluluk oranlarının yaklaşık %10 üzerinde performans sergilemektedir.

Yüksek Döviz Geliri ve Katma Değerli Turist Profili

Dorak Grubu’nun 50 ülkeden yıllık 300 bin turisti Türkiye’ye getirme kapasitesi, şirketin başarısının temel unsurları arasında yer alıyor. Son 10 yılda grup, 2 milyon turist ve yaklaşık 2 milyar ABD doları döviz girdisi sağlamıştır.

Müşteri profilinin yaklaşık %80’inin yabancı turistlerden oluşması sayesinde Ata Turizm, net döviz kazandırıcı ve kur/enflasyon korumalı bir iş modeline sahiptir. Ayrıca şirketin hizmet verdiği turistlerin kişi başı harcama ortalaması, Türkiye genel ortalamasının en az %50 üzerinde seyretmektedir.

Dorak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Serdar Körükçü, konuya ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

“Ata Turizm’in iş modeli, turizm sektöründe döviz kazancını maksimize etmeye yönelik, birbirini tamamlayan sinerjik faaliyetlerden oluşmaktadır. Hizmet verdiğimiz turist profili, kişi başı harcama bakımından ülke ortalamasının belirgin şekilde üzerindedir. Bu da hem şirketimize hem de ülke ekonomisine yüksek katma değer sağlamaktadır.”

📩 İletişim: [[email protected]]


Sepet (141)1 (2995)