CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, "Çiftçinin traktörü, tarlası var ama üretimden bir kazanç elde edemiyor. Buna rağmen tarlasını ekmek zorunda." dedi.

BORÇLA TARIM

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2025 yılında çiftçilere verilmesi gereken milli gelirin yüzde birinin yaklaşık 635 milyar TL olduğunu vurgulayarak, "İktidarın bu desteğe ayırdığı bütçe sadece 135 milyar lira. 2006 yılında yürürlüğe giren Tarım Kanunu’na göre çiftçiye milli gelirin yüzde biri destek olarak verilmeliydi, fakat iki yılda verilmesi gereken miktar eksik kaldı ve çiftçiye ulaştırılmayan destek iki yılda 800 milyar lirayı bulmuş durumda." dedi. Gürer, çiftçilere verilen desteğin yetersiz olduğunu da söyledi.

"ÇİFTÇİ NE EKTİYSE ZARAR ETTİ"

Bu yıl üretim yapmalarına rağmen çiftçilerin kazanç elde edemediğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tohumluk buğday fiyatlarına dikkat çekerek, "Buğdayı TMO, alım fiyatı olarak 9.250 liradan aldı. Şu anda tohumun tonunu 21.000 TL’ye alıyorlar. Taban gübre olarak kullanılan DAP gübresi ise 23 bin lirayı aşmış durumda. Bayi geliş fiyatları peşin olarak, 10.01.2024 tarihinde:

Gürer: “Çiftçi Mağdur, Destekler Gecikiyor” Gürer: “Çiftçi Mağdur, Destekler Gecikiyor”

•             Amonyum Sülfat: 7.200 TL

•             Granül Üre: 14.000 TL

•             Prill Üre: 14.000 TL

•             18.46.0 (DAP): 18.400 TL

•             15.15.15: 13.600 TL.

Kasım ayı itibarıyla gübre fiyatları değişti:

•             %46 Granül Üre: 15.250 TL,

•             DAP 18-46-0: 23.500 TL,

•             NPK 15-15-15 (5SO3): 14.750 TL,

•             %21 Amonyum Sülfat: 8.250 TL.

Bu fiyatlarla gübre bayiye geliyor, çiftçi bu fiyatlardan daha pahalıya almak zorunda kalıyor. Üstelik piyasaya sahte gübre sürülmeye başladı ve bu durum mağdur çiftçileri zor durumda bırakıyor." dedi. Gürer, çiftçinin artan maliyetlere rağmen üretime devam etmek zorunda olduğunu, ancak yeterli destek sağlanmadığını ifade etti.

"ÇİFTÇİLER MİLLİ GELİRİN YÜZDE BİRİNİ TALEP EDİYOR"

Ömer Fethi Gürer, "2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’na göre milli gelirin yüzde biri çiftçiye verilecekti. Çiftçi, şu anda bu kanunun uygulanmasını ve milli gelirden 635 milyar liranın kendilerine verilmesini istiyor." Gürer, mazot desteğinin de yetersiz olduğunu belirterek, çiftçilerin mazotta ödedikleri ÖTV ve KDV’nin aldıkları desteğin dört katına denk geldiğini ve devlete geri ödediklerini söyledi. "İktidar 20 milyar mazot desteği veriyor ancak çiftçiden 45 milyar lira ÖTV ve KDV vergisi topluyor. Bu nasıl destek?" diyen Gürer, çiftçilerin banka ve piyasa borçlarının her geçen ay arttığını ve borçla tarım yapabildiklerini belirtti.

"Çiftçiler Endişeli: Ürün Satılabilecek mi?"

Gürer, çiftçilerin endişeli olduğuna dikkat çekerek, "Çiftçiler bu yıl ekime başladılar ama büyük bir kaygı içerisindeler. Acaba ürün alınabilecek mi, ürünümüz satılabilecek mi?" diye konuştu. Geçen yıl tüccara 8 bin liraya sattıkları buğdayın tohumunu bu yıl 21 bin liraya aldıklarını hatırlatan Gürer, maliyetlerin bu derece artmasının üreticiyi zor durumda bıraktığını belirtti.

[email protected]